Functioneringsgesprek als dialoog

Het zal u niet onbekend in de oren klinken wanneer u ervaring heeft met het voeren van een functioneringsgesprek; soms lijkt het wel alsof de gespreksleider enkel de minpunten van de werknemer wil benadrukken zonder daarbij oog te hebben voor de sterke eigenschappen van de gesprekspartner. Daarbij komt het ook vaak voor dat tijdens een functioneringsgesprek de leidinggevende zelf niet openstaat voor kritiek, of verbeterpunten zoals wij van de Digitale Gesprekscyclus, DDGC, het liever zouden willen noemen. Mocht u hier ook mee af willen rekenen dan bieden wij onze service graag aan u aan. Wij weten namelijk alles van het functioneringsgesprek en willen deze kennis graag met u delen.

Tweezijdig functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek, de naam zegt het eigenlijk al, kan enkel bijdragen aan een hoger doel wanneer het in dialoogvorm gehouden wordt. Wanneer het verzandt in een eenzijdige betoog dan verdwijnt daarmee bijna altijd het constructieve deel van het gesprek. En dat is erg jammer omdat dit deel nou juist de essentie van de ontmoeting is. Het gaat toch tenslotte om de ontwikkeling van de werknemer, en eveneens de ontplooiing van de werkgever? Dit ziet u allemaal terug in het bedrijf wanneer dit als gevolg van een goede interne structuur gaat bloeien.

Belangrijke aandachtspunten

Laten we daarom de belangrijkste punten van het functioneringsgesprek nog even op een rijtje zetten:

  • hou te allen tijde in de gaten dat het hier gaat om een dialoog en dat het geen betoog moet worden.
  • de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel de werknemer als de werkgever staan in een ideaal gesprek centraal. Kritiek is enkel welkom als het opbouwend is.
  • de dialoog moet nimmer worden opgevat als een moment waarop alle frustraties over het bedrijf geventileerd kunnen worden. Neigt dit er wel toe dan moet u meerdere contactmomenten met uw personeel inplannen. Dit werkt altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *