Waar helpt mindfulness nou echt bij?

De term ‘mindfulness’ hoor je steeds vaker voorbij komen. Mindfulness eten, werken, slapen. Wij vroegen ons daarom af: wat maakt mindful leven nou zo populair? Wat is het geheim? Wat kan het betekenen voor mijn leven? Is het de oplossing als je druk in je hoofd bent? Of kan het ook heuse depressies en lichamelijk klachten aanpakken? Wij gingen op onderzoek uit naar mindfulness en waren verbaasd over wat we ontdekten…

Wat is mindfulness?

Mindfulness richt zich kort gezegd op het besef krijgen van het hier en nu. Mindful leven betekent dat je aandacht geeft aan zaken die echt belangrijk zijn in het leven. Het gaat om prioriteiten geven, dingen accepteren en je niet langer druk maken om zaken waar niks aan veranderd kan worden. Je begrijpt dat deze levenswijze erg diep wortelt in iemands persoonlijkheid. Het is dus ook niet vreemd als je, bijvoorbeeld tijdens het mediteren, in aanraking komt met positieve of juist negatieve gebeurtenissen en gevoelens uit het verleden. Door je bewust te worden van je verleden, je keuzes en wat dat met je persoonlijkheid heeft gedaan, kun je meer ontspannen in het hier en nu staan.

Waar helpt mindfulness wel en niet bij?

Nu onze vraag: als ik kies voor een mindful leven, waar helpt het mij dan zoal bij? We volgden een cursus mindfulness en ontdekten tot onze grote verbazing dat mindful in het leven staan werkelijk overal een positief effect op heeft. Omdat je heel bewust en zonder oordeel aandacht geeft aan wat er op dit moment in je lichaam en hoofd gebeurt, is het in eerste instantie dé oplossing tegen eindeloos piekeren. Hoe beter je wordt in mediteren, hoe beter je je gedachten en gevoelens kunt herkennen. Zo kun je er op een gegeven moment van een afstandje naar kijken en leg je je twijfels of zorgen eenvoudig naast je neer.

Gebruik mindfulness voor grotere problemen

Bovenstaande effecten hebben niet alleen een positief effect op piekeraars. Zo kan bewust denken volgens velen een nieuwe depressie voorkomen. Ook bij patiënten met een acute depressie, angstklachten en ADHD is een mindful levenswijze effectief gebleken. Zelfs mensen met kanker en onbegrepen lichamelijke klachten ervaren in elk geval emotionele verlichting door meer mindful in het leven te staan. Zij leren anders met hun ziekte om te gaan en zijn daardoor minder somber of angstig.

Is mindfulness ook iets voor jou?

Ben je inmiddels ook benieuwd naar mindfulness? Kijk of er een cursus of training in jouw omgeving te volgen is. Meld je aan voor een cursus mindfulness en ontdek wat het voor jou kan betekenen!

3 thoughts on “Mindfulness: mindful of mindless?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *