Een EOD

EOD is de afkorting voor explosieven opruimingsdienst. De meeste mensen kennen dit alleen van spannende televisieseries en realiseren zich niet dat ook in Nederland per jaar nog ruim drieduizend explosieven geruimd moeten worden. In veel gevallen gaat dit om bommen uit de Tweede Wereldoorlog die nooit tot ontploffing zijn gekomen. Een EOD, zowel een particulier bedrijf als de gespecialiseerde afdeling van Defensie, kunnen helpen bij het opruimen hiervan.

 

Wanneer een EOD inschakelen?

Explosieven liggen vaak goed verborgen in de grond of in het water en komen tevoorschijn bij graafwerkzaamheden. Ga nooit zelf aan de slag, maar schakel altijd een EOD in. Een explosief kan zeer onvoorspelbaar zijn en als een ondeskundig persoon er mee aan de slag gaat, kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Gebouwen kunnen beschadigen of instorten, maar er kunnen ook slachtoffers vallen en dat is natuurlijk nog erger en wil niemand op zijn geweten hebben. Een EOD wordt ook regelmatig als voorzorgsmaatregel ingehuurd. Als er bijvoorbeeld grond afgegraven moet worden voor nieuwe bebouwing of een nieuwe weg, dan kunnen zij door grondig vooronderzoek zien of er rekening gehouden moet worden met bijvoorbeeld bommen. Zij zullen door het uitpluizen van archieven, het bestuderen van luchtfoto’s en grondig literatuuronderzoek een goede inschatting kunnen maken of er bij de werkzaamheden gestuit kan worden op een explosief en zo ja, op wat voor soort bom.

 

Veiligheid

Leemans Speciaalwerken b.v. is heeft een EOD en is gespecialiseerd in het opruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en het opsporen en opruimen van vliegtuigbommen. De medewerkers van de EOD zijn allemaal gecertificeerd, zeer ervaren en deskundig. U weet met hen zeker dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan en dat zich geen ongelukken zullen voor doen. Dit is toch wel het belangrijkste als het om dit soort zaken gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *